Vánoční stromek

Abychom podpořili sváteční atmosféru na náměstí, přidáme mu dominantu…vánoční stromek. Ten, komu stačí, že „pouze“ svítí a moc nestojí, může v následujících řádcích najít inspiraci.


 




Stejně jako minule, i nyní nabízím na úvod bezpracnou, ale dražší variantu. Např. firmy BUSCH či NOCH prodávají v rámci svého "zimního programu" i vánoční stromky ve velikosti H0 a N. Zasněženou či nezasněženou variantu můžete pořídit za nějakých 20 až 25 Euro. Prakticky jde o obyčejný stromek, který je omotán LED páskem. Velikost světel je však minimálně v měřítku N nevyhovující.

Výrobky Noch – vel. H0 11911 či 11912, vel. N 33911 či 33910

Ten, kdo se umí ohánět mikropájkou (není můj případ) může sáhnout po nejmenších SMD diodách a dosáhnout rovněž stejného výsledku. My tedy zvolíme jiný způsob. K tomu budeme potřebovat:

  • dostatečně reprezentativní stromek
  • LED libovolné barvy s vyšší svítivostí (doporučuji nad 2000 mcd) 
  • optická vlákna 
  • brčko 
  • elektromateriál


V Lidlu jsem si pořídil LED lampičku za závratných 69,- CZK (děkuji za tip Fuldovi). Pro představu jde asi o následující výrobek. Určitě ho lze sehnat i v běžných elektro-obchodech a řetězcích v rámci různých akcí.



Jedná se o svazek optických vláken, do kterých ze spodu svítí LED diody různých barev. Na stejném principu je založen i princip našeho osvětlení stromku.






 


Postup je zhruba následující. Optická vlákna nastřiháme na potřebnou délku. Při práci je důležité mít na paměti, že vlákna fungují jako světlovody a tudíž nesmí dojít k jejich zlomení či poškození. Ohýbání je v určitých limitujících poloměrech samozřejmě možné a nutné.






  






Následně je začneme jedno po druhém protahovat stromkem tak, aby jeden konec končil dole pod kmenem a druhý ze stromku trčel v místě budoucího osvětlení. Doporučuji zachovat dostatečnou rezervu na obou koncích. Největší problém je udržet vlákna pohromadě (dole u kmene pomůže nasazení brčka) a ve finální pozici na stromku. U větví jsem řešil polystyrenem, špendlíky a kapičkou flexipasty, která polohu zafixuje a současně představuje sníh napadaný na větve. Největší problém je dostat patřičné množství vláken ke špičce stromu a do jeho horní části. 







 


Ve chvíli kdy je strom dostatečně protkán vlákny a my jsme spokojeni, můžeme přikročit k dalšímu kroku. Dole u kmene stromu zarovnáme vlákna ostrými nůžkami do jedné roviny. Nasuneme na ně brčko, které jsme předtím obalili páskou (např. elektrikářskou) proti světelným ztrátám či nežádoucímu prosvítání do okolí. Následně zasuneme do brčka LED diodu tak, ab svítila přímo do konců vláken.








  






V posledním kroku doplníme podle potřeby na stromek sníh, ozdoby či dárky a zastřihneme vlákna trčící z větví.













Jak to tak bývá, během či po realizaci člověka napadají možná zlepšení:

  • instalaci vláken zahájit od špičky stromu směrem dolu

  • použít vícebarevnou LED diodu (měnící se barva osvětlení)

  • rozdělit vlákna do více skupin a každé přiřadit jinou barvu (doporučoval bych spíše u H0 - u velikosti N nedostanete do stromu tolik vláken)  




Závěrem lze říci, že tato metoda není nijak složitá. Stromek byl hotov za nějaké dvě hodinky + zapojení LED. Oproti komerčně prodávaným produktům nabízí minimálně ve velikosti N měřítkově přesnější výsledek a předpokládám i řadu možných kombinací barev.
A v neposlední řadě taky pocit ze snad kvalitního výsledku. A o ten jde především. Tak zase někdy příště :)






Příspěvek byl publikován v rubrice Zimní kolejiště